“Het coronavirus is onder ons en zal voorlopig onder ons blijven. Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van het Nederlandse volk besmet zal raken”, zei premier Mark Rutte.

De woorden van de premier klonken maandagavond door menig huiskamer. Rutte oogstte lof met zijn toesprak en de gekozen koers. De afgelopen week heeft de Nederlandse overheid flink wat maatregelen genomen om de impact van het coronavirus zo laag mogelijk te houden. Maar wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Veel Nederlandse bedrijven staan door de coronacrisis onder druk. Kunt u uw werknemers nog wel betalen? Is uw werkomgeving wel veilig? En kan er nog wel voldoende productie worden gedraaid? Zomaar een paar vragen die bij elke werkgever of beleidsbepaler door zijn of haar hoofd schieten.

Er zijn in tijden van crisis altijd kwaadwillende die profiteren van de angst of van de prioriteringen van anderen. En dat is nu niet anders. Zo circuleren er al ‘coronamails’ van phisers. Deze lijken afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar zijn dit uiteraard niet. Nu de huidige situatie officieel is uitgegroeid tot een pandemie, zullen phishers hier op steeds grotere schaal op inhaken. Ze maken misbruik van de informatiehonger en angst van mensen.

Ook de World Health Organization (WHO) kwam eerder met een soortgelijk statement. Ook plaatste techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws enkele verontruste artikelen op zijn Twitter. Zo zou je bij de ABN Amro en de Rabobank ‘antibacteriële betaalpassen’ kunnen aanvragen of kregen klanten van de ABN sms’jes dat hun rekening in quarantaine is geplaatst. Allemaal volslagen onzin.

Als klap op de vuurpijl meldde de Consumentenbond gisteren dat er zelfs een nep-app in omloop is waarop de verspreiding van het virus in Nederland te zien is. Als je de app installeert, worden de bestanden op je telefoon versleuteld door lockscreen-ransomware.

Ook in deze tijden hebben frauders blijkbaar geen negen tot vijf mentaliteit en nemen hackers geen vrij in het weekend. Hoe wapen jij je tegen cybercrime? En hoe ‘aware’ zijn jouw medewerkers? Navaio helpt graag met jouw veiligheidsvraagstuk. Wij maken de juiste gegevens toegankelijk voor de juiste mensen.

Navaio. Own what is yours, we secure.