In deze reeks schrijven medewerkers van Navaio over wat hun bezighoudt. Vorig keer was Wietse Beerens aan de beurt met zijn blog “Veilig slim wonen”. Hij gaf het stokje door aan Jorrit de Ruiter, User Awareness specialist bij Navaio. Lees nu zijn blog: Digitaal inbreken.

We zijn al 10 maanden onderweg in deze corona crisis. Een jaar geleden rond deze tijd hoorden we van een Japans cruiseschip, waarop het ‘Wuhan virus’ voor het eerst was geconstateerd. Een ver van ons bed show zoals velen dachten. Ook ik was één van die velen. Maar nu leven we alweer in een tweede lockdown. Dit keer geen intelligente zoals in maart waarin nog best veel kon, maar nee, een harde. Afgelopen week nog met drie weken verlengd, maar ondertussen ligt een avondklok alweer op de loer. Hoewel ‘we’ zijn begonnen met vaccineren, stemt het mij allerminst gerust dat 2021 het jaar wordt waarin we weer terug kunnen naar het oude normaal.

Terug naar het oude normaal, is dat eigenlijk realistisch? Of leven we misschien in een nieuw soort normaal? Feit is dat thuiswerken in een stroomversnelling is geraakt. En hoewel veel mensen ernaar snakken om weer even naar het werk te mogen, hele weken op kantoor zijn verleden tijd. Dit betekent automatisch dat we meer thuis zijn. Als security awareness expert vraag ik mij af: hebben we wel genoeg gekeken naar de veiligheid van onze IT-systemen binnenshuis? En wat is het gevolg van al die ‘werkloze’ inbrekers, die nu niet meer hun slag kunnen slaan? Een enorme toename in het aantal cybermisdaden zien we sinds de corona pandemie sowieso al.

Denk bijvoorbeeld aan de toename van phishing mails of WhatsApp fraude. Je bent het ongetwijfeld online tegengekomen, zo’n voorbeeld van WhatsApp fraude. Je denkt vast dat dit jou nooit zal overkomen, maar soms is het nét echt. Ze halen een valse profielfoto van Facebook, lezen zich in via Twitter, Instagram of LinkedIn en voor je er erg in hebt zit je minutenlang met een cybercrimineel te chatten die je om hulp vraagt om de huur of het sportschoolabonnement te betalen. Pas als je het geld overgemaakt hebt en je ‘bedankt pap’ in het scherm ziet verschijnen realiseer jij je dat je helemaal geen kinderen hebt. Ik ben opgelicht.

Laten we niet alleen op elkaar letten als we het hebben over de corona regels. Laten we onszelf ook trainen om in deze tijd niet te goedgelovig te zijn. Te snel reageren of te willen helpen kan voor vervelende gevolgen zorgen. In het geval van een ongewoon betaalverzoek is het verstandig om altijd iemand aan de lijn te krijgen. En bel altijd eerst met je bank, voordat je een online actie onderneemt die van je gevraagd wordt. Een antibacteriële betaalpas moet je wenkbrauwen toch doen fronsen nietwaar?

Er is geen haar op mijn inmiddels behoorlijk aanwezige corona coupe die eraan denkt dat we cybercriminaliteit voor altijd de kop in kunnen drukken. Corona zal immers ook niet meer verdwijnen. Maar net zoals we ons tegen corona laten vaccineren, kunnen we ons ook inenten tegen cybercriminaliteit. Niet door Pfizer BioNTech in te spuiten, maar door onze bewustwording continue te blijven trainen.

Stay Safe!

Ik geef het stokje door aan Alexander Reuvers.